gallery/logotip-drustvo-barven-web(1)
gallery/logotip-drustvo-barven-web(1)

Prešernova pohodniška poezija na Trški gori

Trška gora, 8.2.2017


Društvo Srce Dolenjske je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravilo nov program in novo vsebino pohoda po znameniti Trški gori. Tokratna tematika je bila seveda kulturno obarvana in se je glasila: Pohodniška poezija.

Prijetno skupino smo popeljali mimo številnih zidanic in vinogradov pa vse tja proti vrhu samega središča cerkve Marijinega rojstva. Tu je nastopil čas resnice in čas dejanj. Ustanovnik Rudolf IV. Habsburški je za nas pustil pomembno sporočilo. Sporočilo Novega mesta in Trške gore. Izvedeli smo kaj se je dogajalo davnega leta nazaj, prav na ta dan in kako je bila posledično 7. aprila 1365 ustanovitev Novega mesta sploh mogoča.
Za pohodnike in izletnike smo pripravili posebno animacijsko igro, kjer smo se skozi poezijo dotaknili naših rojakov in zanamcev ter se prepustili občutkom mehkobe pristne dolenjske pokrajine ter njenih posebnosti.
Zmagovalcem smo podelili tudi simbolična darilca. Mestni občini Novo mesto se za dobro dejanje prisrčno zahvaljujemo.
Predstavili smo tudi naše tradicionalne dolenjske jedi in se pri tem še okrepčali.
Za piko na i pa smo s skupnimi močmi zrecitirali našo Zdravljico, ponos vseh Slovencev. <3 Kaj takega bi dejali, tu na vrhu gore, tik nad Novim mestom... "O ti moje mesto drago..."

Hvala vsem, ki ste nas obiskali, se z nami podali osvojiti naš čudovit vrh ter nam prisluhnili.
Veselimo se ponovnega srečanja z vami. <3 Do takrat pa trškogorski pozdrav! <
društvo Srce Dolenjske