gallery/logotip-drustvo-barven-web(1)
gallery/logotip-drustvo-barven-web(1)

S hrvaškimi vinogradniki po cvičkovi deželi

Novo mesto, 25. 3. 2017

Društvo Srce Dolenjske je minuli vikend popeljalo prijetno in veselo skupino vinogradnikov čez našo čudovito, z ljubeznijo in cvičkom objeto Dolenjsko. Vreme je bilo ravno pravšnje za potepanje in odkrivanje čudovitih biserov naše pristne dolenjske pokrajine. Na pobudo gostov smo tako nudili vse potrebne turistične informacije in jih pri tem tudi usmerjali. Prijetno potepanje sta vodila sveža novopečena lokalna turistična vodnica Katja Žura in ljubitelj vinogradništva Damjan Bizjak.

Dan smo pričeli v prvi in edini Ambasadi cvička v Sloveniji, na Raki. Tu smo predstavili vinogradništvo na Dolenjskem nekoč in tudi danes ter celotno ponudbo Dolenjske. Okušali smo izvrsten ambasadorjev cviček s Trške gore, izjemni predstavitvi pa se je pridružil tudi 11. ambasador cvička g. Ivan Vizlar in nam s svojimi pripovedmi dodatno popestril samo predstavitev.

Ni dobrega vina brez dobrih prijateljev in pristnih domačih dolenjskih dobrot. Ponudili smo jim dolenjsko pleteno srce, del naše krušne dediščine ter tudi naše domače suhomesnate dobrote.

Da je bil dan v znamenju spoznavanju cvička in njegovih posebnosti, priča tudi obisk k naslednjemu, 19. ambasadorju cvička. Ga. Katarina je goste prijetno popeljala čez eno izmed največjih vinskih kleti na Dolenjskem, Vinske kleti Krško. Vinogradniki so bili izredno navdušeni, marsikaj so novega izvedeli, še več pa poizkusili.

Napotili smo se tudi k g. Francu Grabnarju, prvaku letošnjega cvička in zelenega silvanca DV Raka. Tu je vino dokončno spregovorilo, saj smo ob zabavnem programu, ki smo ga pripravili, se še pošteno poveselili in sprostili.

Obiskali smo tudi dolino gradov, saj se nam je kratki sprehod po gastronomskih užitkih enostavno prilegel. Ni vinskih goric brez Trške gore in njenih izjemnih posebnosti. Žal nam je čas prehitro bežal in smo si jo lahko ogledali samo od daleč.

Srce Dolenjske se zahvaljuje Tic-u Krško in Novo mesto za nudenje turističnih prospektov. Prav tako podjetju Revoz za sladko razvajanje s čokoladicami Clio, prihajajoče dolenjske zgodbe o uspehu. Hvala tudi vsem sodelujočim v izjemni zgodbi, zgodbi cvička, naše Dolenjske in njenih posebnosti.

Društvo Srce Dolenjske je tako doseglo svoj namen. Promovirali smo vinsko, romarsko in glasbeno kulturo ter ponesli ime cvička in naravne lepote Dolenjske v svet.

Turistično rekreativno društvo Srce Dolenjske