Procesija z lučkami na Trški gori, tudi dolenjska ima srce

Trška gora, 10.9.2016

Minuli konec tedna je bil v znamenju praznovanja svetega dogodka na Trški gori. Praznik Marijinega rojstva je privabil na plano lepo množico ljudi. Mnogi so se romanje podali kar peš in se tako poklonili trškogorski Mariji. Priljubljeno romarsko središče je obiskalo kar precej ljudi, med slednjimi je bilo nekaj obiskovalcev tudi iz tujine, pa iz osrednjeslovenske ter severno-primorske regije.

Vreme nam je bilo naklonjeno in moč je bilo videti procesijo z lučkami okoli samega središča cerkve. Veseli, zadovoljni obrazi, stojnice, polne samih dobrot ter raznovrstnih izdelkov domačih ponudnikov je obiskovalcem nudilo še dodatno doživetje.

Dolenjska, gričevnata pokrajina, prepletena s hribi in dolinami, obdana z zidanicami in postlana z vinogradi. Vrh hriba krasijo večstoletne lipe ter posebni prostor svetega in svetnega.

Tu na vrhu znamenite Trške gore se je prvič predstavilo novo društvo, turistično rekreativno društvo Srce Dolenjske. Namen društva je promocija in pospeševanje razvoja turizma na Dolenjskem, oživitev zidaniškega turizma ter vinske, romarske in glasbene kulture tako na Trški gori kot tudi drugod na Dolenjskem. Naš prepoznavni znak, logotip društva, kot ste ga mnogi opazili, je odprtost srca - odprtost do vseh ljudi ter prikaz edinstvene dolenjske pokrajine s prej omenjenimi kulturami.

Ponuditi obiskovalcem, gostom, popotnikom, unikatne turistične produkte, jih razvijati ter širiti prepoznavnost naše Dolenjske tudi izven meja naše Slovenije. Z zunanjo podobo se trudimo izžarevati duh domačnosti - dolenjske pokrajine. Zelena barva označuje gričevnato pokrajino, rdeča in bela prikazujeta sorte vina, dana vinogradniku, da iz njih iztisne božjo kapljico, cviček. Med razstavljalci je bilo moč videti tudi izdelke domače obrti, pletenine, lončarine, nakit, otroške igrače ter še marsikaj.

Društvo Srce Dolenjske se vsem obiskovalcem zahvaljuje za obisk ter vas prijazno vabi na Trško goro še naprej!

» Oj ti moj DOLENJSKI dom, odet v škrlat,
ti ves si moj, ti ves zlat,
ti vžgal si moje vse želje,
ti vnel si moje vse SRCE.»